
Így készül az igazi magyar lecsó
A nyár egyik legízesebb ajándéka a lecsó – színes, zamatos, egyszerre könnyű és laktató. Ez az étel nem csupán a konyhánk része, hanem a magyar nyár emblematikus fogása is. A kertből frissen szedett zöldségek illata, a rotyogás a tűzhelyen és az első falat élménye mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a lecsó örök kedvenc maradjon.
Mitől lesz igazán különleges a magyar lecsó?
A magyar lecsó titka nem csak az alapanyagokban, hanem az elkészítés módjában és az arányérzékben rejlik. Az igazi lecsó nem tocsog az olajban, nem vizes, és nem nyers benne a paprika – hanem selymes, telt ízű, és harmonikusan ötvözi a hagyma, paprika, paradicsom és a fűszerek ízét. A lassú tűzön való főzés, az időzítés és a sorrend betartása kulcsfontosságú. És persze, egy csipetnyi nosztalgia sem árt hozzá.
Alapanyagok – a lecsó szíve-lelke
A klasszikus magyar lecsó három alappillérre épül:
-
Hagyma: Lehetőleg vöröshagyma, bőven, hiszen ez adja meg az étel édeskés alapját.
-
Paprika: A legjobb a húsos, érett lecsópaprika, de keverhetsz bele zöld és piros színűt is a változatosság kedvéért.
-
Paradicsom: Érett, lédús paradicsom szükséges – a héját érdemes lehúzni, hogy selymesebb legyen a végeredmény.
A jó lecsóba kerülhet még egy kevés zsír (klasszikusan sertészsír, de olajjal is működik), só, bors és némi pirospaprika a magyaros karakterhez.
Hogyan variálhatod ezt a remek nyári ételt?
A lecsó pont attól zseniális, hogy számtalan módon variálható. A vegetáriánusok is imádják, de egy kis kolbásszal, szalonnával vagy tojással kiegészítve már egészen más élményt nyújt.
-
Kolbászos lecsó: Füstölt kolbászkarikákkal még tartalmasabb.
-
Tojásos lecsó: Amikor a végén belekeversz néhány tojást, az étel szinte krémes raguvá válik.
-
Rizses vagy tarhonyás lecsó: Ezekkel igazi egytálétel lesz belőle.
-
Cukkini, padlizsán: A mediterrán hangulat kedvéért tehetsz bele ilyen zöldségeket is.
-
Erősebb változat: Egy kis csípős paprika vagy chili új szintre emelheti.
Szaftos, kolbászos magyar lecsó – ahogy igazán szeretjük
A jó magyar lecsó lelke a bő szaft, az érett paprika és paradicsom, és persze a jóféle füstölt kolbász. Ez az étel nyáron az igazi: könnyű, mégis tartalmas, egyszerű, mégis zamatos. A titok? Nem kell alá víz, hiszen a zöldségek úgyis kiengedik a levüket. És ha csípősebben szereted? Mehet bele egy kis erőspaprika vagy csípős kolbász is – tőled függ.
Hozzávalók 4 főre:
-
30 dkg füstölt kolbász (csípős vagy csemege, ahogy szereted)
-
6 db nagyobb lecsópaprika
-
3 db érett paradicsom
-
2 nagy fej vöröshagyma
-
2 evőkanál zsír vagy étolaj (ha kell)
-
1 evőkanál fűszerpaprika
-
só, frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
Először a kolbászt karikázd fel ízlésed szerint – lehet vastagabb vagy vékonyabb, ahogy jobban szereted. A hagymát szeleteld vékony csíkokra, a paprikát karikázd fel, a paradicsomot pedig kockázd durvára. Ha héjas paradicsomot használsz, nem baj, de ha zavar, forró vízbe dobva lehúzhatod a héját.
Egy nagyobb lábosban vagy mély serpenyőben pirítsd zsírjára a kolbászt. Ha túl száraz lenne, adj hozzá egy kevés zsírt vagy olajat. Amikor a kolbász szépen megpirult, szedd ki, és tedd félre egy tányérra.
A visszamaradt kolbászzsírra dobd rá a hagymát, és közepes lángon dinszteld üvegesre. Ezután jöhet rá a paprika és a paradicsom – a sorrend fontos, mert így minden zöldség pont annyira puhul, amennyire kell. Keverd jól össze, majd szórd meg a fűszerpaprikával, sózd, borsozd. Ha szereted a csípőset, itt jöhet bele egy karika erőspaprika is.
Az egészet fedő alatt főzd kb. 10-15 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak, de még nem esnek teljesen szét. Ekkor add vissza a kolbászt, keverd el alaposan, és még 5-8 percig rotyogtasd együtt. A végeredmény: szaftos, fűszeres, kolbászos örömfalat.
Tálalás:
Friss, ropogós kenyérrel az igazi, de galuskával vagy akár főtt rizzsel,vagy tarhonyával is kínálhatod. Hidegen is finom, de melegen, frissen az igazi.
Ha egyszer jól csinálod, a lecsó nemcsak étel lesz, hanem élmény. Illatok, nyár, gyerekkor, kiskert, konyha – mind ott van benne egy tányérban. Jó étvágyat hozzá!