Egy csipet nyár a sütis dobozban – Citromos-levendulás keksz, amit imádni fogsz

Egy csipet nyár a sütis dobozban – Citromos-levendulás keksz, amit imádni fogsz

Néha a boldogság egy csésze teában és egy házi süteményben rejlik. Ha már unod a klasszikus csokis kekszet, próbáld ki ezt a különleges, illatos citromos-levendulás verziót! Nemcsak isteni finom, de egy kis provence-i hangulatot is varázsol a konyhádba. Lépésről lépésre megmutatom, hogyan lesz belőle igazi gasztroélmény.

A levendula elsőre inkább illatosítónak vagy fürdősónak tűnhet, de a konyhában is csodákra képes – főleg, ha a frissítő citrommal párosítjuk. A citrom héjának olajai és a levendula virágos, enyhén fűszeres jegyei tökéletesen kiegészítik egymást. Ez a kombináció nemcsak elegáns, de különösen aromás, ráadásul a keksz állagát is kiemeli.

Fontos, hogy a levendula élelmiszeripari célra alkalmas legyen. A dísznövényként kapható változatok sokszor vegyszerekkel kezeltek, ezért kizárólag bioboltokból vagy megbízható gyógynövényesektől szerezd be. A Lavandula angustifolia nevű fajta a legalkalmasabb sütéshez: enyhébb, nem kesernyés ízű, és nem nyomja el a többi összetevőt.

A tökéletes állag titka

A jó keksz alapja a vaj. Ne margarinban gondolkodj, hanem valódi, legalább 80%-os zsírtartalmú vajban – ez adja meg azt az omlós, szinte szájban olvadó textúrát, amit keresünk. A cukrot érdemes fele-fele arányban porcukorral és kristálycukorral kombinálni: a porcukor finomabb állagot ad, a kristálycukor pedig enyhe roppanósságot a széleken.

A liszt típusa sem mindegy. Finom búzalisztet (BL55) használj, de ha egy kis különlegességre vágysz, cserélhetsz belőle 20%-ot mandulalisztre – ez még illatosabbá és gazdagabbá teszi a tésztát. A tészta összeállításánál ne dolgozd túl: ha túl sokáig gyúrod, a vaj megolvad, a sikér aktiválódik, és kemény lesz a süti. Csak épp annyira állítsd össze, hogy egy homogén, formázható masszát kapj.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy illóolajat használnak a kekszhez – ezt viszont semmiképp nem javaslom. Még a 100%-os, terápiás minőségű levendulaolajok sem minden esetben alkalmasak belső fogyasztásra, ráadásul a koncentráltságuk miatt könnyű túladagolni őket. A szárított virág vagy a friss virágrész a legjobb választás, mivel az aromák így szelídebben, természetesebb módon kerülnek az ételbe.

Egy teáskanálnyi szárított levendulavirág tökéletes egy adag (kb. 25 darab) kekszhez. Fontos, hogy előtte morzsold meg kissé, vagy akár mozsárban is megtörheted – így jobban kiadják az aromájukat.

Hogyan készül a citromos-levendulás keksz?

A recept önmagában egyszerű, de a részleteken múlik a végeredmény. Egy klasszikus alapreceptből indulunk ki, amit finoman módosítunk.

Hozzávalók (kb. 25 db kekszhez):

  • 200 g hideg vaj

  • 100 g porcukor

  • 50 g kristálycukor

  • 280 g finomliszt

  • 1 nagy bio citrom héja

  • 1 teáskanál szárított levendulavirág

  • 1 csipet só

  • opcionálisan: 1 evőkanál citromlé vagy vaníliakivonat

A vajat kis kockákra vágva dolgozd össze a cukrokkal és a citromhéjjal. Érdemes kézzel vagy késes robotgéppel csinálni, nem szükséges habosítani. Add hozzá a lisztet, sót és a levendulát, majd állítsd össze a tésztát. Ha túl morzsálódna, adj hozzá egy-két evőkanál hideg vizet vagy pár csepp citromlevet.

Formázz belőle egy hengert, tekerd folpackba, és pihentesd a hűtőben legalább 30 percet. Ez segít, hogy a keksz megtartsa formáját sütés közben. Utána szeleteld kb. 0,5 cm vastag korongokra, és tedd őket sütőpapírral bélelt tepsibe.

180°C-ra előmelegített sütőben 10–12 percig süsd – figyeld, hogy az alja épp csak piruljon. Ne süsd túl, mert akkor elveszti a finom, omlós állagát.

A citromos-levendulás keksz nemcsak ízélmény, hanem illat- és látványbomba is. A süteményben megjelenő apró levendulaszirmok, a citromhéj sárgája, és a keksz aranyló színe igazi vizuális élményt nyújtanak. Ha még fokoznád, a kész kekszek tetejére szórhatsz kevés porcukrot vagy készíthetsz hozzá egy könnyed citromos mázat.

Ajándéknak is tökéletes: üvegcsébe rétegezve, vagy egy szép dobozban, szalaggal átkötve igazán mutatós és egyedi gasztroajándék lehet – különösen esküvői köszönőajándékként, anyák napi meglepetésként vagy egy nyári piknik házi vendégsütijeként.

Ez a keksz nemcsak különleges alkalmakra való – tökéletes egy nyugodt reggeli mellé, kávéhoz, teához, vagy akár egy pohár hideg limonádé mellé is. Ha egyszer elkészíted, garantáltan mindig lesz otthon néhány darab belőle a sütisdobozban. Jól záródó üvegben vagy dobozban 5-6 napig friss marad, bár ritkán éri meg a negyedik napot…

Ha kisgyereked van, együtt is elkészíthetitek: a tészta formázható, a levendula pedig játékos, mesebeli hozzávaló – így még szórakoztató is lesz a közös sütögetés.

Egy falatnyi nyár, egész évben

A citrom és levendula kombinációja egyértelműen a nyarat idézi, de valójában bármikor jól esik – különösen akkor, amikor egy kis melegségre és könnyedségre vágyunk. Ez a süti egyszerre rusztikus és elegáns, egyszerű és mégis különleges.

Sütés közben az egész lakást belengi az illata, ami már önmagában is megér egy próbát. Ha pedig megkóstolod, garantáltan nem ez lesz az utolsó alkalom, hogy újra megsütöd.