
Levendulás baracklekvár cukor nélkül – édes élvezet, bűntudat nélkül
Ha nyár, akkor barack, ha nyugalom, akkor levendula. De mi történik, ha ezt a két csodát összehozzuk egy üvegbe – ráadásul cukor nélkül? Egy ínycsiklandó levendulás baracklekvár nemcsak különleges gasztroélmény, de egészséges alternatívája is a bolti változatoknak. Elmondjuk, hogyan készítsd el te is, szakértői tippekkel!
A barack az egyik legkedveltebb nyári gyümölcsünk: zamatos, napérlelte ízével és magas víztartalmával igazi frissítő. A levendula viszont inkább a provence-i mezők illatát idézi fel – mégis egyre népszerűbb itthon is, főként édességekben, szörpökben, sőt lekvárokban. A levendula enyhén citrusos, virágos aromája tökéletesen harmonizál az édes barackkal, ha pedig cukormentesen készíted el, a természet valódi íze dominálhat a kész lekvárban.
Sokan félnek tőle, hogy a levendula túl erős lesz, vagy szappanos ízt ad az ételnek – de a titok az arányokban és a megfelelő fajtában rejlik. A lekvárhoz kizárólag ehető, orvosi levendulát (Lavandula angustifolia) használj, ne a dekoratívabb, de kesernyésebb hibrid változatokat.
Cukor nélkül is édesen – hogyan?
A cukormentes lekvárkészítés sokak számára még mindig kísérleti terep. Pedig ha jól csinálod, nem lesz hiányérzeted sem az íz, sem az állag terén. A barack szerencsére természetes módon is édeskés, főleg, ha valóban érett gyümölcsből dolgozol. Itt nemcsak az íz számít, hanem a pektintartalom is – hiszen ez segíti a lekvár sűrűsödését.
Az édesítéshez használhatsz természetes alternatívákat, mint például eritritet, steviát, nyírfacukrot (xilitet) vagy almalé-koncentrátumot, attól függően, milyen diétát követsz, illetve mennyire érzékeny a gyomrod ezekre. Az eritrit például nem emeli meg a vércukorszintet, viszont nagyobb mennyiségben hűvös ízt hagyhat maga után – ezért érdemes keverve használni más édesítőkkel.
A lekvár állaga: hogyan lesz igazán krémes?
A sűrűség a lekvár egyik legfontosabb tulajdonsága, főként ha nincs jelen a klasszikus cukor, ami segítene megkötni a gyümölcs nedvességtartalmát. Ilyenkor jönnek jól a természetes pektintartalmú gyümölcsök (alma, citromlé, birsalma), vagy a hozzáadott pektinpor, ami bioboltokban is elérhető.
A barack önmagában nem tartalmaz túl sok pektint, ezért érdemes vagy egy kevés almával kombinálni, vagy külön pektint adni a masszához. Fontos, hogy a hőmérsékletet pontosan tartsd – ha túl forrón főzöd sokáig, akkor elveszhetnek az aromák, viszont ha túl alacsonyan tartod, nem sűrűsödik be kellően.
Egy másik klasszikus technika a lekvár természetes besűrítése: hosszabb ideig főzöd alacsony lángon, így a víz nagy része elpárolog, az ízek pedig koncentráltabbá válnak. Ehhez azonban idő és türelem kell – de garantáltan megéri!
A levendula nemcsak ízt ad, hanem aromaterápiás hatása is van. A virágai nyugtató, stresszcsökkentő és enyhén altató hatással bírnak – nem véletlenül használják teákban és illóolajként is. Egy finom levendulás baracklekvár tehát nemcsak a reggelidet dobja fel, hanem segíthet lelassítani egy rohanós nap után.
Fontos azonban, hogy a levendulát csak rövid ideig forraljuk a lekvárban – vagy akár csak az utolsó percekben adjuk hozzá, hogy az illóolajok ne illanjanak el teljesen. Sokan inkább levendulás főzetet vagy teát használnak, amit a lekvár főzővizéhez adnak, így a végeredmény kellemesen enyhe, nem domináns ízű lesz.
Lekvár tartósítószer nélkül? Igen!
Ha tartósítószerek nélkül szeretnél dolgozni, akkor a hőkezelés és a sterilizálás lesz a legjobb barátod. A tisztára mosott üvegeket előbb fertőtlenítsd – ezt megteheted kiforralással vagy 120°C-os sütőben való „sütéssel”. A forró lekvárt azonnal töltsd az üvegekbe, zárd le, majd fejjel lefelé fordítva takard be dunsztba egy napra.
Így vákuum képződik, és a lekvár akár hónapokig eláll – mindenféle mesterséges tartósítószer nélkül. Ha még nagyobb biztonságra törekszel, vízfürdőben újramelegítheted az üvegeket zárt állapotban pár percre (ez a „vizes dunsztolás”).
Ez a lekvár nemcsak reggelire kiváló egy szelet teljes kiőrlésű pirítósra kenve, hanem különleges sajtokhoz, natúr joghurtba keverve vagy akár sütemények töltelékeként is megállja a helyét. Egy kanál ebből a virágos barackvarázsból feldobhat egy egyszerű túrókrémet, palacsintát vagy éppen egy frissítő pohárdesszertet.
Érdemes kis adagokat is készíteni belőle, például ajándékként: egy díszes üvegben, szalaggal átkötve igazi „kézműves” meglepetés, ami egyszerre szívből jövő és egészséges.
Recept: Levendulás baracklekvár cukormentesen (kb. 4 kis üveghez)
Hozzávalók:
-
1,5 kg érett sárgabarack
-
1-2 tk szárított orvosi levendulavirág
-
1 citrom leve
-
100–150 ml víz vagy almasűrítmény
-
3-4 ek eritrit vagy más természetes édesítő
-
1 tasak pektinpor (vagy 1 reszelt alma, ha természetes pektinnel dolgozol)
Elkészítés:
-
A barackokat forró vízbe mártod pár másodpercre, majd lehúzod a héját, kimagozod, feldarabolod.
-
Egy nagyobb edényben összefőzöd a gyümölcsöt a vízzel/almasűrítménnyel, levendulával és citromlével.
-
Hozzáadod az édesítőt, majd kb. 10-15 percig főzöd.
-
Ha szeretnéd, botmixerrel pépesítheted vagy darabosra is hagyhatod.
-
Belekevered a pektint, még 5 percig főzöd.
-
Steril üvegekbe töltöd, lezárod, fejjel lefelé fordítod és dunsztba teszed.
A levendulás baracklekvár több mint egy különleges csemege – egyfajta nyári emlék, amelyben egyszerre van jelen a napfény, a virágillat és az egészségtudatosság. Ha egyszer elkészíted, garantáltan minden évben visszatérsz ehhez a recepthez. Mert van valami varázslatos abban, amikor az illatok és ízek egyensúlyba kerülnek – és mindez egyetlen kanálba sűrűsödik.