Görögdinnye lekvár? Igen! Nyár üvegbe zárva – lime-mal és vaníliával

Görögdinnye lekvár? Igen! Nyár üvegbe zárva – lime-mal és vaníliával

Képzeld el, hogy a nyár legédesebb pillanatait egy üvegbe zárhatod. A hűsítő görögdinnye, egy csipet lime, némi vanília… és máris kész a szezon legizgalmasabb lekvárja! Ráadásul minimális cukorral, egészségesebb verzióban – pont olyan, amilyet te is szívesen kanalaznál reggelire vagy akár sajttál mellé.

Ha szereted az újdonságokat, és nem ijeszt meg egy kis kreativitás a konyhában, akkor ezt a görögdinnyés lekvárt imádni fogod. Friss, gyümölcsös, enyhén savanykás, és olyan selymesen édes, mintha egy trópusi koktél költözött volna a reggelizőasztalodra.

🧁 A lekvár, ami nem csak kenyérre való

Ez a nyári különlegesség nemcsak pirítósra való – sőt, talán ott használod majd a legkevesebbet! Próbáld ki:

  • Natúr joghurtba vagy görög joghurtba keverve, akár granolával

  • Palacsintára, amerikai vagy hagyományos verzióra

  • Sajttálhoz – különösen brie, camembert vagy kecskesajt mellé

  • Sült húsokhoz vagy grillcsirkéhez, ha szereted az édes-savanykás ízeket

  • Nyári desszertekbe – pitébe, pohárkrémbe, fagylalt mellé

Ez a lekvár igazi gasztro-kiegészítő, nem csak édes, hanem egy kicsit sós, pikáns ételpárként is megállja a helyét.

🍯 Recept: Görögdinnyés-lime-os lekvár vaníliával

Kb. 4 db 175 ml-es üveghez

Hozzávalók:

  • 4 csésze (kb. 1 kg) leturmixolt, kimagozott görögdinnyehús

  • 1 db citrom leve (kb. 0,5 dl)

  • 1 db lime leve + reszelt héja

  • 1 vaníliarúd kikapart magjai, vagy 1 teáskanál vanília kivonat

  • 1/2 – 3/4 csésze nyírfacukor (ízlés szerint)

  • 1 csomag dzsemfix

  • 1 evőkanál pektinpor

👩‍🍳 Így készítsd:

  1. Keverd össze a leturmixolt görögdinnyét a citrom- és lime-lével, reszelt lime-héjjal, a vaníliával, dzsemfixszel és pektinnel egy nagy lábasban.

  2. Kezd el melegíteni közepes lángon, majd add hozzá a nyírfacukrot.

  3. Amint forrni kezd, főzd még 3–5 percig, közben folyamatosan kevergesd.

  4. Ha szeretnéd, végezz “hidegtányér-próbát”: cseppents egy keveset egy hideg tányérra – ha dermed, kész.

  5. A forró lekvárt töltsd sterilizált kis üvegekbe, zárd le, és állítsd fejre pár percre.

  6. Hagyd kihűlni, majd mehet is a kamrapolcra.

🌞 Egy kanál nyár, bármikor

Ez a görögdinnye lekvár nemcsak finom, hanem egy kis nyári emlék is az üvegben. Tökéletes ajándék barátoknak, vagy csak egy kis öröm saját magadnak. És ha egyszer kipróbálod, garantáltan azon kapod magad, hogy újra és újra visszanyúlsz érte.

Ugye milyen jó érzés, amikor valami egyszerre finom, egészségesebb, és még különleges is?

Ha tetszett ez a recept, próbáld ki egy csipet friss mentával vagy rózsaborssal is! Nyáron szinte minden belefér – főleg egy lekvárba. 💚

Nyári
termékek